Co nowego podczas 6 edycji? Informacja prasowa


Podczas 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku główną gwiazdą festiwalu będzie legendarny zespół Omega, który wystąpi z orkiestrą symfoniczną. Zagrają koncert dla wolności. Druga gwiazda to Shantel Bucovina Club Orchestra – ich przebój Disko Partizani to hit muzyki bałkańskiej. Do tego super koncerty: Voo Voo z orkiestrą strażacką, Kayah & Transoriental Orchestra oraz Sztywny Pal Azji - autorzy top wszechczasów Radiowej Trójki 2014 (Wieża Radości Wieża Samotności). Specjalny koncert dla nieistniejącego Teatru na wodzie Rusałka zagra krakowski zespół Chluba. Duża Scena Koncertowa znajduje się na terenie zabytkowego Browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej 15. 
Europejski Festiwal Smaku
to projekt interdyscyplinarny, łączący wielokulturowy smak Lubelszczyzny z muzyką, wystawami, kinem, teatrem i poezją. W tym roku zmieniliśmy formułę w kierunku nowoczesnego festiwalu miejskiego typu Taste of London. Do legendy przeszły koncerty gwiazd na placu farnym. Stanisław Soyka, Dagadana, Haydamaky, Boban & Marko Marković Orchestra (znana z filmów „Underground” i „Arizona Dream”, Stan Borys (benefis 50 lecia i urodziny), Fanfary Transylwanii, Czesław Śpiewa, czy też ubiegłoroczni goście Kal Band oraz Balkanika – pokochali nasz festiwal.

Wpisujemy go w filozofię „Lubelskie smakuj życie”, po raz trzeci pokazujemy, że nasz region jest Prowansją Wschodu. – Jedzenie jest częścią kultury. 3 lata temu zdecydowaliśmy się na współpracę z tym festiwalem. Bo to bardzo ciekawy i przemyślany projekt, realizowany przez świetnych i kompetentnych ludzi z pasją, a lubelszczyzna ma realną szansę by stać się Prowansją Wschodu – mówi Paweł Potoroczyn, dyrektor IAM. Jedna idea, 4 miejsca 5 dotychczasowych edycji festiwalu odbyło się na Starym Mieście w Lublinie.
W tym roku chcemy odkrywać i inspirować się energią miasta płynącą z siedmiu wieków historii w ważnych kulturowo miejscach.
Stąd cztery lokalizacje: Stare Miasto, Browar Perła, Most Kultury oraz nowoczesne Centrum Wystawiennicze Galeria Gala.

Stare Miasto będzie miejscem Górnego Jarmarku Inspiracji, w ramach którego odbędą się wystawy, małe koncerty, spektakle teatralne, spotkania w salonie literackim, warsztaty fotograficzne, pokazy na scenie smaku, warsztaty kulinarne i degustacje. Zaplanowaliśmy także cykl spotkań w ramach warsztatów Smakuj życie (psychologia, biznes, medycyna) oraz panele dyskusyjne na tematy takie jak: Smaki regionów, Nowe technologie w promocji Lubelszczyzny, Promocja gospodarcza i biznesowa Lublina i regionu. Ruszy ponadto akcja Moc Restauracji, Mały Festiwal Kawy oraz Festiwal wina.

Browar Perła z zabytkowym kościołem św. Kazimierza i klasztorem zaprasza na koncerty, kino ze smakiem, Dolny Jarmark Inspiracji, Festiwal Piwa, Festiwal Serów Zagrodowych, Teatr Nalewek, pokazy kulinarne, degustacje, zjazd ford trucków, Warsztaty Smakuj życie (permakultura, społeczny ogród, medytacje, treningi).

Most Kultury na zabytkowym moście na Bystrzycy zgromadzi blogerów na spotkania i warsztaty, poza tym będą tam odbywać się mini koncerty, zajęcia z jogi, dysputy, potańcówki.

Galeria Gala z prestiżową galerią Domus Aurea to miejsce wystawy grafiki Kingi Raffai, Węgierskiej Gali Smaków, spotkań z winiarzami, warsztatów kuchni węgierskiej. Węgierski desant smaków odbywa się w partnerstwie z miastem Eger, naszych bratanków spotkacie także na obu Jarmarkach Inspiracji oraz na Starym Mieście w Lublinie. Strefa smaku 7 potraw na 700 lat Lublina to hasło przewodnie tegorocznej, 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Wraz z historykami wybieramy najciekawszej potrawy z każdego wieku. Najlepsi kucharze pokażą te potrawy na Scenie Smaku, która powstanie na Placu Po Farze, a potrawy trafią do kart wybranych 7 restauracji Lublina – najliczniej odwiedzanych przez turystów. 700 lat Lublina to także 7 wybitnych postaci związanych z historią Lublina, które pojawią się na festiwalu, w różnych miejscach mieszając się z tłumem. Między innymi: w podziemiach Trybunału Koronnego, gdzie przy winie siadali Jan Kochanowski i Mikołaj Rej – odtworzymy renesansową Winiarnię Inspiracji w partnerstwie z projektem WIN-KO Roberta Makłowicza i Wojciecha Lutomskiego, gdzie znów podamy węgrzyna i wraz z Panem Prezydentem wzniesiemy toast za pomyślność Miasta. Wraz z węgierskim Turystycznym Klastrem Hotelowym pokażemy Lublin węgierskim restauratorom i hotelarzom.

Celem nowego projektu festiwalu jest promocja Lublina jako markowego produktu turystycznego w Europie i wspieranie strategii miasta i województwa w tym zakresie. Nasi szefowie kuchni nauczą bratanków jak przygotować i podawać w węgierskich restauracjach lubelskie dania. Jedzenie jest częścią kultury. Inspirujemy się tu podpowiedziami Pawła Potoroczyna, dyrektora Instytutu Adama Mickiewicza, który podkreśla, jak ważnym elementem każdej kultury jest właśnie sztuka smakowania życia i celebracja jego smaków. Trzeba pamiętać, że Polska, oprócz transformacji ustrojowej, w ciągu ostatnich 20 lat przeszła również transformacje kulinarną. Dyrektor zwraca uwagę, że warto wyeksponować tak ważny element polskiej kultury jak bogata kuchnia. Stąd na Scenie Smaku znów pojawią się potrawy z Lubelszczyzny sygnowane Prowansją Wschodu (autorem tego pomysłu jest także Paweł Potoroczyn).

Tegoroczny cykl „Europa na talerzu” nosi nazwę „Latające talerze” – na Scenie Smaku i w restauracjach pojawią się potrawy z krajów z którymi Lublin ma połączenie lotnicze. W cyklu „Diabelski trójkąt” zaprosimy do smakowania piekielnej kuchni. Wszystkie pokazy kulinarne nawiązują do idei Gotujmy zdrowo – mniej soli, to nowy projekt Cisowianki, która po raz drugi współpracuje z festiwalem.

Nowością jest inauguracja jemTeatru – najbardziej wysmakowanej sceny teatralnej w Lublinie. Premierowy spektakl „Lublin smaków” zobaczymy w podziemiach Hotelu Alter, na scenie wystąpi 7 potraw związanych z 7 postaciami z historii Lublina.
Reżyserują Waldemar Sulisz i Wiesław Kurowski, muzykę na żywo zagra krakowski zespół Chluba. Paweł Oszczyk, szef kuchni hotelu Le Regina w Warszawie poprowadzi podczas festiwalu Warsztaty Mistrzowskie na temat nowoczesnej kuchni regionalnej.

Strefa sztuki
W 2014 roku proponujemy 5 wystaw. Najważniejsza to projekt „Sąsiadka” w klasztorze dominikanów. Fotografie Tadeusza Rolke i Chrisa Niedenthala zaprezentowane na wystawie nie tylko nawiązują do tragicznych wydarzeń w Jedwabnem, ale poprzez bardzo subtelną metaforę tworzą współczesny kontekst wydarzeń. Tadeusz Rolke to nestor polskiej fotografii i mistrz reportażu, Chris Niedenthal jest w autorem oficjalnego filmu promocyjnego Polski na 2014 rok.
W Bramie Krakowskiej pokażemy wystawę „Lublin smaków” ze zbiorów Muzeum Lubelskiego, w galerii Domus Aurea wystawę węgierskiej artystki Kingi Raffai.
Na terenie Browaru Perła wystawę „Lubelskie tańczy” pokaże wybitny fotoreporter Andrzej Koziara. W Domu Złotnika wystawę aktów Andrzej Fetish Frankowski. Zeszłoroczne warsztaty foto, które poprowadzili Leszek Mądzik, Tadeusz Rolke oraz Czesławem Czapliński okazały się strzałem w 10.
W tym roku zajęcia poprowadzą Tadeusz Rolke, Chris Niedenthal, Andrzej Koziara, Andrzej Fetish Frankowski.
W sklepie ze starociami (przy placu Po Farze) Retro-Room pojawi się Pan Leśmian, który potowarzyszy niezwykłemu projektowi Historyczni. Za wystawą ambrotypów i akcją fotografowania gości festiwalu techniką z przełomu XIX i XX wieku stoją Marcin Szwaczko & Sweetem.

Strefa teatru i literatury
W Teatrze Starym zobaczycie specjalny, przedpremierowy pokaz spektaklu Teatru Telewizji TVP1 Brancz w reżyserii Juliusza Machulskiego.
W spektaklu występuje plejada aktorów: Stanisława Celińska (Kazia), Anna Seniuk, (Alicja), Gabriela Muskała (Marta), Andrzej Zieliński (Szymon), Cezary Pazura (Knecht), Alicja Juszkiewicz (Nela), Dawid Ogrodnik (Olaf), Olga Bołądź (Kelnerka). W pokazie weźmie udział reżyser oraz aktorzy.
W sekcji teatr pokażemy także głośny spektakl Piotra Bikonta „Błazen Pana Boga” o św. Franciszku z Asyżu, dla dzieci wystąpi Teatr Małe Mi z plenerową Lekcją smaku.
Fundacja Sceny InVitro zaprasza na plenerowy projekt: Legendy Starego Miasta - Córka Złotnika.
W Domu Złotnika, gdzie znajduje się oficjalny klub festiwalu – będą odbywać się improwizacje teatralne, czytania przepisów kulinarnych i degustacje muzyczne. W Salonie literackim spotkamy się ze Stanem Borysem, legendą polskiej piosenki oraz poetami i malarzami z Lublina.
Atrakcyjnie zapowiada się wieczór autorski Edy Ostrowskiej „Trzy Edy”. Jedna z najwybitniejszych polskich poetek wciąż zaskakuje, intryguje i zaprasza do smakowania życia.
Na finał festiwalu zaprosimy was na Dysputę Dwóch Ambon w klasztorze Dominikanów, pokazującą wielokulturowy smak Krzyża i życia. Oraz finisaż festiwalu z lampką węgierskiego wina – wszystko w poniedziałek 8 września po 18.
O. Tomasz Dostatni zapowiada niespodzianki. Promocja gospodarcza W trakcie festiwalu odbędą się trzy panele dyskusyjne. Pierwszy poświęcony będzie Smakom regionu, drugi roli Nowoczesnych technologii w promocji Lubelszczyzny. Trzeci dedykujemy promocji gospodarczej oraz biznesowej Lublina i regionu. Poprowadzą je wybitni eksperci z Polski. Wezmą w nich udział przedstawiciele samorządów, władz miasta i regionu oraz przedsiębiorcy.
Panele wpisują się w tematykę rozwoju Lublina i Województwa Lubelskiego. Spotkania będą odbywać się w Trybunalska Cafe. Teatr Nalewek Lublin jest stolicą polskich nalewek. Tu narodziły się pierwsze konkursy nalewek. Tu także odbywa się najstarszy turniej polskich nalewek w ramach festiwalu. W tym roku odświeżamy formułę. Konkurs odbędzie się w nowym miejscu, w podziemiach kościoła św. Kazimierza, gdzie przed wojną mieściła się słynna na całą Europę wytwórnia nalewek Vetterów.

Tegoroczny turniej na którym pojawią się Mistrzowie polskich trunków z całego kraju – ma nowatorską formułę teatru nalewek. Jurorzy z Piotrem Bikontem na czele będą oceniać nalewki na oczach ich twórców, całość poprowadzi aktor Jerzy Rogalski. Gościem specjalnym turnieju jest Bronisław Cieślak.

Jarmark Inspiracji
Tegoroczny festiwal to również Jarmark Inspiracji (żywność ekologiczna, wędliny, sery, wina i inne smakołyki kulinarne), łącznie ponad 100 wystawców z całej Europy. Tegoroczny jarmark przybierze nową formułę. Zostanie zorganizowanych w dwóch przestrzeniach.
Jarmark górny na terenie Starego Miasta wokół Trybunału Koronnego i drogach dojścia oraz Jarmark dolny na terenie Browaru Perła Bernardyńska 15.
Jarmark górny to przede wszystkim zdrowe, naturalnie wyrabiane wędliny, różnego rodzaju mięsa, chleby, sery i inne kulinarne specjały.
Jarmark dolny to ekologiczne wysypy, widowiskowe foodtracki, Aleja Serów, Małe browary z rzemieślniczymi piwami, cydry i polowe restauracje z wyśmienitą kuchnią.

Smakuj życie
Będziemy kontynuować cieszące się dużym zainteresowaniem, zainicjowane w ubiegłym roku warsztaty „Smakuj Życie”. Tegoroczna druga edycja warsztatów pokazywać będzie działania permakulturowe z praktycznym zapoznaniem uczestników z ekologicznymi uprawami w swoim ogródku a nawet na balkonie własnego mieszkania. Po raz pierwszy w Lublinie na terenach zabytkowego Browaru Perła wraz z mieszkańcami założymy społeczny ogród dedykowany roślinom uprawianym w klasztornych ogrodach, z których w średniowieczu wyrabiano nalewki.

Odbędą się również zajęcia jogi, tańca intuicyjnego, sportu. Wykłady na temat zdrowego żywienia, technik naturalnego leczenia z udziałem specjalistów z medycyny akademickiej i naturalnej.

Nasz festiwal Odbywa się pod Honorowym Patronatem Instytutu Adama Mickiewicza, Prezydenta Lublina i Marszałka Województwa Lubelskiego. W ciągu 3 dni gromadzi ponad 100 tysięcy ludzi. Tegoroczna edycja może być atrakcyjnym wydarzeniem i doskonałym miejscem dla promocji firm oraz poznania Lublina i województwa jako atrakcyjnego produktu turystycznego.


Food Truck Festival

piątek - od popołudnia - do niedzieli do końca trwania koncertów

Browar Perła przy Bernardyńskiej 15

Kto wygrał nalewki z Borewiczem?

sobota, 6 września

Jarmark Inspiracji

4-7 września