Food Truck Festival

Przygotowaliśmy po raz pierwszy na festiwalu prawdziwą strefę dla miłośników ulicznego jedzenia i food trucków, specjalnie zaproszonych na nasz festiwal.
Wspieramy nową modę na dobre jedzenie przygotowywane bezpośrednio na oczach klientów, z dobrych składników przygotowywane przez prawdziwych pasjonatów takiego gotowania. Nasz festiwal będzie gościć inicjatywy i food trucki cieszące się już uznaniem klientów i te jeszcze mniej znane.
Na Festiwal przyjadą goście z Warszawy, Krakowa i Łodzi – by zaoferować całe bogactwo ulicznych smaków w tym slowfoodowe burgery, oryginalne śledzie, pastrami, kanapki z własnymi sosami, BBQ, regionalne specjały takie jak np. maczanka po krakowsku czy zapiekanki oraz własnoręcznie pieczone słodkości.

Tak wygląda nasza aleja gwiazd foodtruckowych:

Sekcja Bardzo Mięsna i Bardzo Męska w wyrazie (największa) reprezentowana przez:


„B.B.Kings”  - mobilne i bardzo amerykańskie BBQ i GRILL przystosowane do poruszania się w ciężkim terenie i zawsze na żywym ogniu!
„Beef’n’Roll”  – burgerowi rockandrollowcy z dodatkiem chili con carne
„Burger na Kółkach”  – po prostu prawdziwe burgery jak się patrzy z odrobiną warszawskiego powietrza z całą górą dodatków
„Celtyckie Smaki”  – pieczone na bieżąco szynki ze świń ekologicznych i sery Hermeliny
 „Chyży Wół” – Kanapkowi Kowboje i ich kanapki na gorąco, inspirowane bogatą kuchnią Stanów Zjednoczonych z polskimi akcentami. Polska wołowina ras mięsnych, z krów utrzymywanych w wolnym chowie oraz ich flagowe danie: pastrami, czyli długo marynowany i powoli pieczony mostek wołowy
„Car City Burger”  czyli najlepszy warszawski food truck według czytelników Aktivista, cóż dodać więcej … 
„Japadogi”  - pyszne japońskie hot dogi produkowane na zamówienie w małej wędzarni z dodatkami kuchni azjatyckiej łączące smaki azjatyckich warzyw, przypraw oraz sosów z kiełbaskami i pieczywem polskiego pochodzenia.
„Kill Grill Sandwich & Burger Food Truck”  - wołowina doprawiana specjalną mieszanką ziół oraz sosy, majonezy, chutney'e i konfitury według autorskich receptur
„Wurst Wagen”  – czyli Berlin w Lublinie. To cała gama niemieckich specjałów: currywurst, bratwurst, knacker, kartoffelsalat, a do tego belgijskie frytki i kultowa fritz kola.

Sekcja Rybna

czyli „Sztuka Śledzia” - absolutnie delikatesowe kanapy ze śledziem holenderskim popijane kwasem chlebowym prosto z Krakowa.

Sekcja dla niejedzących mięsa

czyli „Kobieta za ladą” (i nie tylko bo również za kierownicą) i jej pyszne wegerolki-springrollsy wegetariańskie z kaszą, humusem, kiełkami i rukolą popijane zielonym smoothie warzywno owocowym np. z jarmużem, nasionami chia. 

Sekcja na Słodko i Małe co Nieco

czyli „Co Ja CIACHAm?”  - pyszne, ciepłe i słodkie węgierskie ciastka drożdżowe wypiekane na wałkach i obsypywane posypką w wybranym smaku czyli znane ciasto znane w Europie południowej i wschodniej, w Australii, Afryce, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych
„Waffiez”  - Oryginalne wafle z karmelem i czekoladowo-orzechową polewą oraz puszyste placuszki niespodzianki
„Pan Kasztan”  – czyli uroczy wózek rodem z francuskiej ulicy z gorącymi pieczonymi kasztanami wprost do zimnego piwa.

A także włoska kuchnia na kółkach czyli:

„Pizza Truck”  z prawdziwym piecem opalanym drewnem
„Food Lovers Truck”  z włoską piadą – pyszną przekąską pochodzącą z regionu Emilia-Romania z autorskimi farszami - grillowane mięso (wołowina, kurczak), wędliny (szynki, salami) oraz różne sery, świeże warzywa i sosy. Buon appetito!

A dla Spragnionych

Lemoniada do wyboru i koloru na rowerze od „Fresh Bike”   oraz krakowska kawa dla wzmocnienia od „Funky Donkey Cafe”

Strefa ulicznego jedzenia i Food Trucków na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie Miejsce: Stary Browar przy Bernardyńskiej, sobota- niedziela od rana do końca trwania koncertów

Koordynator strefy ulicznego jedzenia – Bartosz Wilczyński - twojkucharz.pl , Kraków, CulinaryManagement https://www.facebook.com/bart.wilcz

Food Truck Festival

piątek - od popołudnia - do niedzieli do końca trwania koncertów

Browar Perła przy Bernardyńskiej 15

Kto wygrał nalewki z Borewiczem?

sobota, 6 września

Jarmark Inspiracji

4-7 września